• Driesstraat 31-39 - 9240 Zele   |   +32 52 44 44 70   |   info@mira-zele.be
  Mira       |       Contact
 •  

  Handige tips voor behangers

   

  Ondergrond

  Bij het behangen is een goede ondergrond onontbeerlijk voor een perfect resultaat. Bij schilderwerken neemt de voorbereiding (schuren, afwassen, plamuren, fixeren, etc.) al gauw de helft van de tijd in beslag. Bij behangen echter is men vaak van mening dat de problemen toch zullen worden bedekt. Nochtans kunnen veel problemen door wat oplettendheid en enkele eenvoudige ingrepen voorkomen worden. En daar komt het op neer: voorkomen. Want slechte resultaten, ontstaan door slechte ondergronden, zijn vaak niet meer bij te sturen of te herstellen.

  – Een niet egaal gekleurde ondergrond kan bij een dun en/of licht gekleurd behang doorschijnen. Is de ondergrond geschilderd in verschillende tinten of in een sterk afwijkende kleur van de kleur van het behang dat u gaat kleven, kan een krijthoudende (goedkope) muurverf het probleem oplossen. Volg de instructies van verffabrikanten strikt op, omdat niet alle soorten verf en lakken verenigbaar zijn.
  – Roestvlekken, vet, teer, stift, oude synthetische of alcohollijmen kunnen zich aftekenen doorheen het behang. Reinigen, verwijderen of isoleren is hier de boodschap.
  – Ook een loodlijn met een te zacht potlood of de krijtlijn van een smetkoord kan in de naad zichtbaar zijn.
  – Indien het oude behang absoluut niet van de muur te krijgen is, zit er maar een ding op, namelijk alle oneffenheden en naden zorgvuldig gladschuren zodat deze later niet zichtbaar zullen zijn door het nieuwe behang. Zorg er ook voor dat loszittende deeltjes en stof verwijderd zijn.
  – Een poreus of korrelig muuroppervlak kan zoveel lijm absorberen, waardoor er geen goede hechting ontstaat. Smeer een dergelijke muur vooraf in met licht verdunde lijm (aanmaakverhoudingen van voorlijmen) en laat de muur minstens een dag drogen. De muur wordt daardoor minder sterk absorberend. Gipsplaten, spaanplaat en stucwerk moeten altijd zo behandeld worden.
  – Besteed voldoende aandacht aan de ondergrond. Zeker bij een (satijn-) glanzend, effen behang gaat 1/3 Handige tips de ultieme verfijning in muurbekleding www.arte-international.com elke fout in de ondergrond zich aftekenen. In extreme gevallen kan zelfs niet volledig opgeloste lijm voor oneffenheden zorgen, die bij scheerlicht zichtbaar worden. Daarom moet ook worden gelet op wandverlichting en spots.
  – De oorzaak van vochtproblemen moet bekend én opgelost zijn voor dat begonnen wordt met de verwerking.
  – Maatvast behang heeft als voor- en nadeel dat het “maatvast” is. Grote oneffenheden (bulten of holtes) kunnen er voor zorgen dat naden niet altijd mooi aansluiten.
  – Breng op plaatsen waar de muur bijgewerkt werd, een dag voor het behangen verdunde behanglijm aan. Dit voorkomt dat het behang op deze plaatsen gaat loszitten.
  – Door hoeklatjes (zoals bv. Profilo) te plaatsen bij buitenhoeken die niet volledig recht zijn (en dat is vaak het geval), vermijdt men een niet mooi aansluitende naad bij de volgende baan. Meestal kunnen deze hoeklatjes overschilderd worden.
  – Vermijd tocht tijdens het plaatsen.

  Muurbekleding

  – Controleer de rollen steeds op gelijke badnummers en kijk de rollen na voor het versnijden. Als rollen van verschillende fabricagenummer door elkaar verwerkt worden, kunnen de banen zich aftekenen door kleurverschillen. – Bij een metrageproduct moeten de banen achtereenvolgens worden gesneden en verwerkt. Verschillende rollen muurbekleding op afsnijding (zelfs niet met hetzelfde badnummer) worden bij voorkeur niet door elkaar verwerkt op één en dezelfde muur.
  – Volg steeds de instructies die bij de aangekochte muurbekleding zitten. Houd er rekening mee dat binnen een zelfde collectie deze instructies kunnen verschillen van referentie tot referentie.
  – Als men behangt vanuit de voornaamste lichtbron naar de belangrijkste kijkrichting toe, vallen de naden minder op. Ook een pauze tijdens de verwerking op een zelfde muur kan ervoor zorgen dat zich een naad zal aftekenen.

  Lijm

  – Voor zwaardere muurbekleding op vlies raden wij het gebruik van CLEARPRO-lijm van Arte. Minder zwaar vliesbehang kan gekleefd worden met kant-en klare vlieslijm die wij in onze toonzaal aanbieden.
  – Indien men met poederlijm werkt moet de lijm steeds voldoende opgelost en klontervrij zijn.
  – Respecteer steeds de aanmaakverhoudingen die aangegeven zijn op de verpakking.
  – De lijm moet steeds gelijkmatig worden verdeeld op de muur (of op het materiaal). Scheerlicht kan daarbij een grote hulp zijn. Het voorlijmen van muren om een onregelmatige of te sterke zuigkracht van de muren op te vangen is slechts een kleine inspanning in vergelijking met de problemen of het meerwerk die anders kunnen ontstaan.
  – Druk muurbekleding steeds aan in verticale bewegingen. Het aanstrijken in horizontale richting kan leiden tot het verschuiven of verbreden van de baan. Bovendien gaat op deze manier een mogelijk te veel aan lijm naar de zijkanten van de baan. Zo kunnen lijmvlekken of verdikkingen ontstaan.

  Plaatsing

  – Werk muren achtereenvolgens af. Dit voorkomt niet alleen naden, maar ook kleur- of structuurverschil dat zich kan voordoen wanneer bijvoorbeeld de stukken boven ramen en deuren pas later behangen worden.
  – Snij behangpapier altijd door aan een inspringende hoek, plooi het echter om bij een uitspringende hoek. Zet na iedere hoek het schietlood opnieuw uit.
  – Laat grote motieven in het behangpapier samenkomen in een onopvallende hoek.
  – Begin te behangen waar het licht binnenkomt, best zo dicht mogelijk bij het raam. Zo wordt het risico op zichtbare naden door lichtinval beperkt.
  – Pas geplaatste, vochtige muurbekleding is kwetsbaar. Wacht met afwerken en ophangen van decoratie tot het absoluut droog is. Gebruik van materialen – Het gebruik van de verkeerde aandrukmaterialen kan problemen veroorzaken. Bij zeer fragiele bekledingen krijgt de gummi-aandrukrol de voorkeur boven de aandrukspatel. Ook bij het gebruik van de nadenroller moet de nodige voorzichtigheid aan de dag worden gelegd. Een verkeerde nadenroller (bij voorbeeld een harde, gebombeerde en gegaufreerde nadenroller) kan indrukken maken op de muurbekleding of zelfs in de ondergrond. – Er wordt best gekozen voor een vlakke nadenroller. Een tonvormige nadenroller drukt de lijm immer van de naad weg, hoewel precies in de naden de meeste lijm nodig is om de krimp op te vangen. Soms is het zelfs aangeraden om een gummi-nadenroller te gebruiken. Openstaande naden – Openstaande naden kunnen verschillende oorzaken hebben. Vaak zijn ze te wijten aan een slechte ondergrond: slecht hechtende verflagen, plamuren of grondpapier. Deze kunnen er zelfs voor zorgen dat maanden na de plaatsing de naden nog gaan loskomen. – Een niet zuigende ondergrond – zeker in combinatie met vinylpapier – zorgt ervoor dat de lijm te lang nat blijft en dat er geen vaste verbinding met de ondergrond tot stand kan komen. – Het te snel verwarmen van een ruimte na het behangen (verwarmingstoestellen, openhaard,…), maar ook halogeenlampen die te dicht bij een pas behangen muur wordt geplaatst, zorgt voor een te sterke krimp (zeker bij papiergedragen vinyl) – Ook onvoldoende lijm ter hoogte van de naden en te lichte lijm kunnen leiden tot openstaande naden.

  Lijmvlekken

  – Lijmvlekken moeten zo snel mogelijk worden verwijderd. Afhankelijk van de toplaag en de watergevoeligheid van het behang kan dit met meer of minder water. Lijmvlekken nooit droog verwijderen.
  – Lijmvlekken op vliesbehang mogen worden afgewassen. Bij sommige collecties moet wel worden opgelet dat het vlies niet gaat “opruwen” of opvezelen. Dit wordt veroorzaakt als lijmvlekken te droog en met teveel kracht worden verwijderd. Bevochtig de spons voldoende en droog eventueel voorzichtig na met een microvezeldoek.
  – Bepaalde referenties zijn nagenoeg niet afwasbaar. Lijm of andere vlekken kunnen dan ook niet onzichtbaar worden verwijderd. Bij delicate muurbekledingen kan in dat geval bij het aandrukken van de naad gebruik worden gemaakt van en absorberend fondpapier of keukenrol, die eventueel overbodige lijm aan de naden direct opneemt.

  Inweektijd

  – Bij niet maatvaste muurbekledingen (papier of papiergedragen) moet steeds de juiste inweektijd worden gerespecteerd. Dit type behang heeft immers de eigenschap om uit te zetten bij bevochtiging en om te krimpen tijdens het droogproces. De sterkte van de lijm en de toestand van de ondergrond moeten voldoende zijn om deze droogspanning op te vangen.
  – De inweektijd wordt normaliter vermeld op de hanginstructies.
  – Is de inweektijd niet vermeld op de hanginstructies, kan zelf worden nagegaan hoe lang deze is. Lijm een strookje in (of maak het nat) en ga vervolgens na hoe lang het duurt vooraleer het strookje zijn maximale breedte heeft bereikt.
  – Bij het te lang laten inweken gaan de boorden (ook als men de baan na het inlijmen heeft opgerold) al 2/3 de ultieme verfijning in muurbekleding www.arte-international.com aandrogen en kunnen ze zelfs aan elkaar blijven kleven.
  – Laat men de baan niet voldoende inweken, gaat de baan op de muur verder uitzetten en kunnen er blazen ontstaan. Niet lang genoeg ingeweekte banen of banen met een ongelijke inweektijd kunnen ook verhinderen dat de tekening mooi aansluit.